Έκδοση ή αυτοέκδοση; από την Γεωργία Ταουσιάνη

Μια ερώτηση τόσο σημαντική που μπορεί να καθορίσει την πορεία του βιβλίου σου
Εκδοτικός οίκος ή αυτοέκδοση; Αυτή είναι μια αρκετά καλή και συχνή ερώτηση που κάνουν πολλοί συγγραφείς στους εαυτούς τους όταν ξεκινά το συγγραφικό τους ταξίδι. Είναι μια ερώτηση σημαντική και αυτό γιατί μπορεί να καθορίσει εντελώς την πορεία ενός βιβλίου προσφέροντάς του είτε μια πραγματικά επιτυχημένη είτε μια αποτυχημένη έκδοση. Τι θα πει όμως επιτυχημένη και αποτυχημένη έκδοση; Ας το δούμε αμέσως!


Μια επιτυχημένη έκδοση, για μένα, είναι μια έκδοση η οποία αναδεικνύει το ίδιο το βιβλίο ενώ παράλληλα σέβεται τις επιθυμίες, τα θέλω και τα δικαιώματα του συγγραφέα. Μια επιτυχημένη έκδοση δεν είναι απαραίτητο να γίνει από έναν τεράστιο εκδοτικό, ο οποίος θα δώσει χιλιάδες στην προώθηση ενός έργου. Και μεταξύ μας… αυτά γίνονται πολύ σπάνια!


2 αναγνωρισμένες συγγραφικές τεχνικές που θα απογειώσουν το κείμενό σου. Δες το άρθρο εδώ


Σημασία για μένα έχει οι κινήσεις που θα γίνουν από την μεριά του εκδότη ή του αυτοεκδότη να είναι οι σωστές, να έχουν μόνο να προσφέρουν στο βιβλίο και στον συγγραφέα και όχι να αφαιρούν. Έτσι, λοιπόν, μια αποτυχημένη έκδοση, για εμένα, είναι όταν σε βιβλίο γίνονταν οι λάθος διαδικασίες, αυτές δηλαδή που το χαντακώνουν, ή όταν ο συγγραφέας δεν κερδίζει αυτό που θέλει και δικαιούται. Τα πράγματα είναι απλά και θα δώσουμε ένα παράδειγμα.


Αν, ας πούμε, ο συγγραφέας έχει υπογράψει ένα πολύ ευνοϊκό συμβόλαιο με πραγματικά καλούς όρους, αλλά το εξώφυλλο, το εσωτερικό του βιβλίου και η προώθηση είναι μετριότατα, τότε η έκδοση είναι κακή! Και αυτό, γιατί όταν ένα εξώφυλλο είναι κακό ή μέτριο ή το βιβλίο δεν προωθείται ούτε στο ελάχιστο, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις. Άρα, το βιβλίο σου μπορεί να μην διαβαστεί, λόγω λάθος χειρισμών, ενώ μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετικό.


Πόσες σελίδες πρέπει να είναι ένα μυθιστόρημα; Δες το άρθρο εδώ


Το ίδιο ακριβώς φυσικά ισχύει και με τα αντίθετα δεδομένα. Μπορεί ένας εκδοτικός να προσφέρει μια πραγματικά υψηλή αισθητική στο βιβλίο σου, αλλά οι όροι του συμβολαίου και η διαχείριση από την μεριά του εκδότη να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η έκδοση συνεχίζει να είναι κακή και αυτό γιατί καταπατώνται τα θέλω, τα όνειρα και τα δικαιώματα του συγγραφέα.


Οπότε, πριν πάρεις την απόφαση για το ποιο εκδοτικό μονοπάτι θέλεις να ακολουθήσεις (παραδοσιακή έκδοση – συνέκδοση-αυτοέκδοση), καλό είναι να έχεις υπολογίσει τις παραπάνω μεταβλητές στο μυαλό σου και να κάνεις την εξής ερώτηση: Ποιο μονοπάτι θα με βοηθήσει πιο εύκολα να πετύχω αυτό που θέλω;


Αυτοέκδοση: Τι είναι τελικά και πως λειτουργεί; Διάβασε το άρθρο εδώ


Θα σου φέρω ως παράδειγμα τον εαυτό μου. Εγώ, μέσα από την δική μου προσωπική εμπειρία, ήθελα να φτιάξω μόνη μου το εξώφυλλο μου με τα δεδομένα που εγώ πίστευα ότι πρέπει να έχει ένα νεανικό βιβλίο φαντασίας και γι’ αυτό η αυτοέκδοση έμοιαζε καλύτερη επιλογή.


Επίσης, ήθελα να παίρνω ένα τεράστιο ποσοστό από την πώληση κάθε βιβλίου και να μπορέσω να βγάλω κάποια χρήματα από αυτό. Τους πρώτους τρεις μήνες, μάλιστα, της κυκλοφορίας του βιβλίου μου, έβγαλα 1500€ χωρίς να διαθέτω τα βιβλία μου σε βιβλιοπωλεία και χωρίς να έχω κανένα φανατικό κοινό που να με ακολουθεί. Μόνο μέσα από το ηλεκτρονικό μου κατάστημα. Οπότε, με βάση τα θέλω μου, ζύγισα την κατάσταση και διάλεξα την αυτοέκδοση.


Οι 3+1 χρυσοί κανόνες που οφείλει να γνωρίζει κάθε συγγραφέας πριν εκδώσει το βιβλίο του. Διάβασε το άρθρο εδώ


Εσύ, όμως, μπορεί να έχεις διαφορετικά θέλω και δεδομένα. Οπότε, ζύγισέ τα καλά και πάρε την απόφαση που πιστεύεις ότι θα είναι καλύτερη για σένα και για το έργο σου. Αυτό που θα σε συμβούλευα μέσα από την καρδιά μου είναι να μην πάρεις μια απόφαση από παρορμητισμό ή από έντονο ενθουσιασμό.


Ξέρεις, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες φορές να παίρνουμε μια απόφαση γρήγορα, επειδή θέλουμε πολύ να έρθει το αποτέλεσμά της. Δηλαδή, επειδή μπορεί να θέλουμε πάρα πολύ να εκδοθεί το έργο μας (και είναι 100% λογικό), μπορεί να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο, δίχως να δώσουμε την απαραίτητη σημασία ή μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό που κάποιοι όροι δεν είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε.


Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να αφήνουμε για λίγο το συναίσθημα στην άκρη και να αφήνουμε την λογική να κάνει τους υπολογισμούς. Επίσης, αν τύχει να έχεις ένα συμβόλαιο απέναντί σου και δεν είσαι 100% σίγουρος/η πως καταλαβαίνεις τι ακριβώς λέει, τότε σου προτείνω να το δείξεις σε κάποιον δικηγόρο που εμπιστεύεσαι.


Διάβασε τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς στην αρχή της συγγραφικής τους πορείας


Συμπερασματικά, το μονοπάτι έκδοσης που θα ακολουθήσεις θα καθορίσει και την πορεία του βιβλίου σου. Όποιο και να διαλέξεις, φρόντισε να ανταποκρίνεται στα αληθινά σου θέλω και φυσικά να είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το βιβλίο σου και να προστατεύει τα συγγραφικά σου δικαιώματα.


Εύχομαι αυτό το άρθρο να σου άρεσε! Αν ναι, μην διαστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Επίσης, εδώ σου παραθέτω κάποια χρήσιμα link, τα οποία μπορεί να σε βοηθήσουν στην συγγραφή και την έκδοση του μυθιστορήματός σου.


Καθηλωτική αρχή: Πως να γράψεις μια αρχή που θα καθηλώνει κάθε αναγνώστη. Δες το ebook


3 κλειδιά για ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημα. Δες το δωρεάν ebook εδώ


10 βήματα για να γράψεις ένα μυθιστόρημα. Δες το δωρεάν ebook εδώ


#αυτοέκδοση #έκδοση βιβλίου19 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων