Αυτοέκδοση: Τι είναι τελικά και πως λειτουργεί; από την Γεωργία Ταουσιάνη
Πολλές φορές έχει τύχει να ακούσω απορίες συγγραφέων και αναγνωστών σχετικά με το τι είναι η αυτοέκδοση και τι σημαίνει τελικά. Δυστυχώς, αρκετοί παρανοούν και μπερδεύουν τον όρο και, όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, οι πολλές λανθασμένες πληροφορίες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Γι’ αυτόν τον λόγο, είμαι σήμερα εδώ ως αυτοεκδότης και θα προσπαθήσω να διαλευκάνω όσο πιο πολύ γίνεται το τοπίο. Πάμε;Πριν μπούμε, όμως, στο κυρίως θέμα αυτού άρθρου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Πολλοί πιστεύουν πως ο μόνος λόγος που κάποιος καταφεύγει στην αυτοέκδοση είναι η απόρριψη που δέχτηκε νωρίτερα από κάποιον εκδότη. Αυτό μπορεί ίσως να ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι σίγουρα κανόνας. Η αυτοέκδοση, ως τρόπος έκδοσης, έχει κάποια θετικά στοιχεία που δεν βρίσκεις στην συμβατική της μορφή όπως πχ. το κέρδος που μπορεί να φτάνει και στο 100% (ενώ συμβατικά το ποσοστό που παίρνει ο συγγραφέας δεν ξεπερνά συνήθως το 12- 13 -14% επί την τιμή πώλησης του βιβλίου) και η αυτονομία στην λήψη αποφάσεων σε σχέση με το βιβλίο. Αυτό σημαίνει πως η άποψή σου έχει την μέγιστη βαρύτητα σε σχέση με το κείμενο, το εξώφυλλο, την γενική παρουσίαση του βιβλίου σου και φυσικά με την τιμή, στην οποία θα πωλείται. Ως αυτοεκδότης αυτές οι αποφάσεις είναι δικές σου.


Δες ποια είναι τα 5 στάδια που περνάει ένα βιβλίο για να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Τα γνώριζες;


Μην παρεξηγηθώ! Αυτό δεν σημαίνει πως οι εκδότες δεν παίρνουν και δεν σέβονται την γνώμη σου. Εννοείται πως υπάρχουν και εκδοτικοί που θέτουν εσένα και το έργο σου σε πρώτη προτεραιότητα και προσπαθούν πραγματικά για το καλύτερο. Για να μην πλατειάσω περεταίρω, αυτό που ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι πως η αυτοέκδοση είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι απαραίτητα λύση ανάγκης. Εγώ, για παράδειγμα, επέλεξα εξ’ αρχής να διανύσω αυτό το μονοπάτι και δεν έστειλα ποτέ το κείμενο μου σε εκδότη. Αφού ξεκαθαρίσαμε κάποια πράγματα, νομίζω πως τώρα ήρθε η ώρα να μπούμε στην ουσία του άρθρου.
Ας αρχίσουμε με το ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες/τρόποι έκδοσης.Ο πρώτος δεν είναι άλλος από τον παραδοσιακό/συμβατικό, όταν δηλαδή στέλνουμε το κείμενό μας σε έναν εκδοτικό οίκο και λαμβάνουμε, αν φυσικά άρεσε, μια επιστολή που μας αναφέρει ότι ναι, τα καταφέραμε! Σε αυτήν την περίπτωση, ο εκδότης αναλαμβάνει εξολοκλήρου τα έξοδα και φυσικά την διαδικασία της έκδοσης και προώθησης. Εμείς, αφότου έχουμε τελειοποιήσει και διορθώσει το κείμενό μας, καθόμαστε ξεκούραστοι και περιμένουμε με αγωνία να δούμε το έργο μας στα ράφια των βιβλιοπωλείων.


Γράμμα σε έναν συγγραφέα: Οι 3 δυσκολίες στο ταξίδι που λέγεται συγγραφή. Διάβασε το άρθρο εδώ


Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτοέκδοση, όταν δηλαδή αναλαμβάνουμε εντελώς μόνοι μας τα έξοδα και την διαδικασία έκδοσης και προώθησης του έργου μας. Δηλαδή, επιμελούμαστε μόνοι μας τα κείμενα μας ή τα αναθέτουμε σε επαγγελματίες επιμελητές, μορφοποιούμε μόνοι μας το έργο μας, έχουμε άποψη πάνω στο εξώφυλλο και ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό του, έχουμε άμεση επαφή με τυπογραφεία αποφασίζοντας για τα χαρακτηριστικά που θα φέρει η τελική μορφή του βιβλίου μας (τι είδος και τι πάχος χαρτιού θα χρησιμοποιήσουμε, θα έχει αυτιά ή όχι, τι χαρτί εξωφύλλου θα βάλουμε, τι πλαστικοποίηση θα έχει, πως θα γίνει η βιβλιοδεσία κτλ.), έχουμε εξίσου ενεργό ρόλο στην κατασκευή ιστοσελίδας/eshop και τέλος κανονίζουμε την διανομή του βιβλίου μας. Όπως κάποιος μπορεί να καταλάβει, η αυτοέκδοση δεν είναι μια διαδικασία εύκολη και ξεκούραστη. Πρέπει να ψάξεις πολύ, για να αποκτήσεις τις γνώσεις που απαιτούνται, και πάνω από όλα πρέπει να επιβλέπεις και να συντονίζεις πολλούς επαγγελματικούς κλάδους μαζί.Η τρίτη κατηγορία είναι η άντληση στοιχείων και από δύο τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μια μέση λύση, μια συνεργασία. Δηλαδή, αναλαμβάνουμε τα έξοδα της διαδικασίας, αλλά επειδή δεν έχουμε την γνώση και την εμπειρία ο εκδοτικός μας δίνει ένα πακέτο υπηρεσιών. Δηλαδή, θα αναλάβει την επιμέλεια, τον σχεδιασμό εξωφύλλου, θα μας δώσει κάποιες επιλογές και στο τέλος θα αποφασίσουμε τι ταιριάζει καλύτερα στο έργο μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσοστό που κερδίζει ο συγγραφέας είναι γύρω στο 70% επί την τιμή πώλησης του βιβλίου ή ακόμα συχνότερα 50% επί την τιμή πώλησης του βιβλίου.
Αυτά είναι τα τρία είδη έκδοσης. Δεν θέλω να παρερμηνευτεί κάτι. Ο κάθε τρόπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και τα δικά του μειονεκτήματα και ο κάθε συγγραφέας πρέπει να επιλέξει ποιον θα χρησιμοποιήσει με βάση τις ανάγκες και τα «θέλω» του. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους και αυτό δεν είναι κακό. Υπάρχει ποικιλία και ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που τον εκφράζει καλύτερα! Ελπίζω, μέσα από αυτό το άρθρο να ξεκαθαρίσαμε τι σημαίνει αυτοέκδοση και πως τελικά λειτουργεί. Ίσως σε κάποιο επόμενο να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.Εύχομαι να βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο και ενδιαφέρον! Αν ναι, μην διστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου!


Συγγραφέας: Γεωργία Ταουσιάνη

205 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων