Προώθηση βιβλίου: Γιατί δεν πουλάς; από την Γεωργία Ταουσιάνη

Όλοι οι λόγοι που το βιβλίο σου δεν πουλάει όσα θα ήθελες και τι μπορείς να κάνεις
Το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα νομίζω πως είναι πραγματικά φωτιά και αυτό γιατί αυτή η κύρια ερώτηση έχει σίγουρα βρεθεί στο μυαλό των περισσότερων συγγραφέων. Σήμερα, λοιπόν, μέσα από αυτό το άρθρο σου καταθέτω τους πιθανούς λόγους για τους οποίους ένα βιβλίο δεν πουλάει, πάντα κατά την δική μου προσωπική άποψη. Φυσικά, το θέμα αυτό είναι πολύπλευρο και περίπλοκο, αλλά πιστεύω πως ένας βασικός άξονας μπορεί να βρεθεί. Πάμε;


1. Το εξώφυλλο. Το εξώφυλλο είναι ένα θέμα, για το οποίο έχω μιλήσει άπειρες φορές και αυτό γιατί είναι απλά φοβερά σημαντικό! Το εξώφυλλο πουλάει σε έναν μεγάλο βαθμό το βιβλίο σου. Σκέψου πως αν το εξώφυλλο σου δεν τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη, τότε δεν θα το πάρει ποτέ στα χέρια του και άρα δεν θα ξέρει ότι υπάρχει. Συμπέρασμα: Δεν θα το αγοράσει.


Επίσης, οι Έλληνες συγγραφείς και εκδότες είναι πάρα πολύ επιεικείς όσον αφορά το κομμάτι του εξωφύλλου. Αν εξαιρέσεις τους πολύ μεγάλους εκδοτικούς και κάποιους μικρότερους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, όλοι οι υπόλοιποι κατά κύριο λόγο κάνουν απλά κακά εξώφυλλα. Ναι, ναι. Ακούγεται ίσως σκληρό, αλλά είναι αλήθεια.


Περιμένουν πως ένα εξώφυλλο με εικόνες θολές, εικόνες ενωμένες με κακό και πρόχειρο photoshop, με γραμματοσειρές παλαιομοδίτικες και εφέ ξεπερασμένα θα είναι αρκετό για να εγγυηθεί πωλήσεις. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτό. Δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί στα εξώφυλλα, αφού τα περισσότερα επιμένουν σε ένα μέτριο επίπεδο. Ένα μέτριο μέσο εξώφυλλο στην Ελλάδα δεν θα είχε τύχει ανάμεσα σε αυτά στο εξωτερικό.


Οπότε, είτε συνεργάζεσαι είτε όχι με εκδότη, το μέτριο εξώφυλλο είναι κάτι που σίγουρα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έλλειψη πωλήσεων.


Δες τα 3 λάθη που κάνουν οι αυτοεκδότες! Διάβασε το άρθρο ΕΔΩ


2. Ο τίτλος. Σίγουρα δεν είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες, αλλά δεν παύει, έστω και σε έναν μικρότερο βαθμό, να παίζει τον ρόλο του. Άλλωστε ο τίτλος είναι αυτός που μαζί με το εξώφυλλο θα δώσουν την πρώτη εντύπωση στον αναγνώστη για το θέμα του βιβλίου. Όσο πιο κατατοπιστικός είναι τόσο πιο πιθανό είναι ο αγοραστής να καταλάβει αν του αρέσει η θεματολογία του έργου.


Ο τίτλος πρέπει πάντα να δείχνει ξεκάθαρα την κατηγορία που ανήκει το βιβλίο, πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να απευθύνεται στο σωστό κοινό (παιδιά, έφηβοι, νεαροί ενήλικες ή 40+) και φυσικά να διεγείρει συναισθήματα. Χωρίς τον κατάλληλο τίτλο, μπορεί να χάσεις πιθανούς αγοραστές.


Οι 3+1 χρυσοί κανόνες που οφείλει να γνωρίζει κάθε συγγραφέας πριν εκδώσει το βιβλίο του. Διάβασε το άρθρο εδώ


3. Η έλλειψη προώθησης από τον εκδότη αλλά και από εσένα. Μην νομίζεις πως η προώθηση από τον εκδότη είναι επαρκής. Όχι, όχι και όχι! Δεν φτάνει και δεν θα φτάσει ποτέ. Γι’ αυτό πρέπει και εσύ ο ίδιος/η ίδια να προωθήσεις τον εαυτό σου αλλά και το έργο σου.


Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, ένα-ένα.


Από την μεριά του εκδότη: Αποστολή στα βιβλιοπωλεία και διαφήμιση.

Αυτά είναι τα δύο πράγματα που μπορεί να κάνει ο εκδοτικός για να σε προωθήσει και τώρα πάμε να τα δούμε αναλυτικά.


Αν το βιβλίο σου, από την μεριά του εκδότη, έχει σταλεί σε πολλά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα τότε είναι σίγουρα πιο πιθανό να τα πάει καλύτερα σε σχέση με το να έχει σταλεί μονάχα σε 2-3. Οπότε, η αποστολή των βιβλίων σε πολλά βιβλιοπωλεία είναι σημαντική για την αύξηση πωλήσεων. Όμως! Το να σταλούν τα βιβλία δεν είναι το ίδιο με το να μπορεί απλά κάποιος να το παραγγείλει από τα βιβλιοπωλεία.


Αυτό, όσον αφορά την προώθηση, είναι διαφορετικό, γιατί στην περίπτωση που κάποιος δεν ξέρει το βιβλίο έχει την ευκαιρία να το γνωρίσει βλέποντάς το, ενώ στην άλλη περίπτωση πρέπει ήδη να το ξέρει για να πάει να το παραγγείλει. Άρα, αν το βιβλίο δεν φαίνεται στα μέρη που οι αναγνώστες πάνε έτοιμοι να αγοράσουν, τότε δεν είναι λογικό να μην πουλάει;


Ας πάμε, όμως, τώρα στο δεύτερο κομμάτι από την μεριά του εκδότη, αυτό της διαφήμισης. Τι μπορεί να είναι; Συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, προώθηση από social media κτλ. Αυτό, βλέπεις, πολλές φορές χρειάζεται χρήματα από την μεριά του εκδοτικού, αποτελεί μια επένδυση. Οι μικρότεροι εκδοτικοί συνήθως δεν έχουν τα χρήματα να διαφημίσουν σωστά όλους τους συγγραφείς και οι μεγαλύτεροι προτιμούν να επενδύσουν τα χρήματα τους σε ένα σίγουρο κέρδος, στους πιο γνωστούς συγγραφείς με μεγάλη πορεία στον χώρο. Οπότε, καταλήγουμε στην κακή προώθηση και στην έλλειψη πωλήσεων.


Από εκεί και πέρα, όταν εσύ μόνος/η σου δεν προσπαθείς για την προώθηση του έργου σου, τότε αυτό σου στερεί πωλήσεις. Προσπάθησε χάρη στα social media να χτίσεις ένα κοινό και να του προσφέρεις συχνό, ποιοτικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο, ώστε να μπορέσεις να κερδίσεις περισσότερες πωλήσεις.


4. Ένα πρόχειρο και δίχως επαρκή επιμέλεια κείμενο. Ακόμη και αν το βιβλίο σου έχει όλα τα παραπάνω, αλλά δεν έχει ένα ποιοτικό περιεχόμενο, τότε οι πωλήσεις θα παγώσουν, γιατί μια από τις καλύτερες μορφές διαφήμισης είναι το «από στόμα σε στόμα». Οπότε φρόντισε να μοιράζεσαι ένα ποιοτικό κείμενο και να προσπαθείς πάντα να καλλιεργείς το ταλέντο σου στην συγγραφή μυθιστορημάτων.


Διάβασε τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς στην αρχή της συγγραφικής τους πορείαςΑυτοί για μένα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που κάνουν το βιβλίο σου να μην πουλάει. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει στην μέθοδο και στην στρατηγική και αυτό σημαίνει πως από εμένα δεν θα ακούσεις ποτέ να μιλάω για τον παράγοντα τύχη. Ανέκαθεν πίστευα πως εμείς φτιάχνουμε την τύχη μας μέσα από την σκληρή δουλειά, την καλλιέργεια του ταλέντου μας και μέσα από μια καλά μελετημένη στρατηγική. Οπότε, σκιαγράφησε την διαδρομή του βιβλίου σου, μελέτησε τα χαρακτηριστικά της και βρες σε ποιο σημείο εμφανίζεται το πρόβλημα.


Ελπίζω να σε βοήθησα και να σου έδωσα μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το πως λειτουργούν οι εκδόσεις, πως να κάνεις μια 100% πετυχημένη αυτοέκδοση και αν θέλεις να γνωρίσεις ενδιαφέρουσες συγγραφικές τεχνικές, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα ηλεκτρονικά μου βιβλία για συγγραφείς εδώ.

34 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων