Πως να γράψω ένα μυθιστόρημα;

Πως να ξεκινήσεις και πως να δομήσεις το πρώτο σου μυθιστόρημα από το μηδένΠως να γράψω ένα μυθιστόρημα;


Αν αγαπάς πραγματικά την λογοτεχνία και μέσα σου νιώθεις πως έχεις κάποια κλίση στον να γράφεις όμορφα κείμενα τότε ίσως σου έχει δημιουργεί η ανάγκη να γράψεις το δικό σου. Αυτή η απόφαση είναι μεγάλη και σίγουρα απαιτεί θάρρος. Όμως, τα βιβλία δεν γράφονται απλά καταθέτοντας τις σκέψεις μας, χρειάζονται δομή και φυσικά πρέπει να διαθέτουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πως, όμως, μπορείς να ξεκινήσεις και από που; Αυτό θα αναλύσουμε σήμερα στο σημερινό άρθρο.


2 αναγνωρισμένες συγγραφικές τεχνικές που θα απογειώσουν το κείμενό σου. Δες το άρθρο εδώ


Αρχικά, πρέπει να σκεφτείς τι είναι αυτό που θέλεις να γράψεις, τι είναι αυτό που θέλεις να πεις στους αναγνώστες που κάποια στιγμή θα πιάσουν το βιβλίο σου στα χέρια τους. Με λίγα λόγια πρέπει να βρεις αυτό που η ψυχή σου θέλει να πει στον κόσμο. Μην σκεφτείς πως είναι καλό να καταπιαστείς με κάποια πιο εμπορική θεματολογία, γιατί αν αυτή η θεματολογία δεν σε εκφράζει τότε το μυθιστόρημά σου σίγουρα θα αποτύχει. Στα κείμενα μας πρέπει να γράφουμε αυτά που θέλουμε και μας εκφράζουν, γιατί μόνο τότε τα γράφουμε καλά. Οπότε βρες το θέμα σου και μετά σκέψου πως μπορείς να το εξελίξεις σε μια ιστορία.


Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γράψεις την ιστορία σου. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να προσέξεις ιδιαίτερα. Μια φαινομενικά καλή ιδέα, δεν είναι πάντα αρκετή για να γίνει μια ολόκληρη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Οπότε προσπάθησε να μην προσκολληθείς μόνο σε μια ιδέα που πιστεύεις πολύ, αλλά να είσαι ανοιχτός/ή και σε άλλες που ίσως συμπληρώσουν καλύτερα το πλάνο που είχες από την αρχή στο μυαλό σου. Φρόντισε να έχεις 3 βασικά πράγματα έτοιμα στο μυαλό σου από την ώρα που θα αρχίσεις να γράφεις την ιστορία σου.


Πόσες σελίδες πρέπει να είναι ένα μυθιστόρημα; Δες το άρθρο εδώ


Πρώτον, να ξέρεις τους ήρωες σου. Δεν συνιστώ να ξεκινήσεις να γράφεις χωρίς να γνωρίζεις τους χαρακτήρες του μυθιστορήματός σου και το παρελθόν τους. Οπότε, πριν πιάσεις τον υπολογιστή σου, σε προτρέπω να κάνεις ένα σχεδιάγραμμα με τα ονόματα τους και με τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους, κυρίως με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του χαρακτήρα τους. Έτσι, θα σου είναι πιο εύκολο να τους μάθεις και να προβλέψεις τις αντιδράσεις τους σε σχέση με τα γεγονότα που έχεις σκεφτεί να εντάξεις στην ιστορία σου.


Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ας πούμε πως η ιστορία ξεκινάει με ένα ζευγάρι και η σύζυγος μαθαίνει πως ο άντρας της την απατά. Αν αυτή η γυναίκα είναι ανεξάρτητη, δυναμική και αρκετά απόλυτη στις απόψεις της, τότε το πιο πιθανό είναι να μαζέψει τις βαλίτσες της και να φύγει. Αν, όμως, αυτή η γυναίκα είναι ευαίσθητη, διαλλακτική και πολύ έντονα συναισθηματικά συνδεδεμένη με τον σύζυγό της, τότε είναι πιθανό να μείνει στην σχέση.


Αυτό το απλό παράδειγμα μάς δείχνει πως οι ήρωες κατευθύνουν την ιστορία και όχι εμείς. Όταν τους οραματιζόμαστε και τους δημιουργούμε, τους δίνουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία προκαλούν τις διαφορετικές τους αντιδράσεις και αυτό οδηγεί την ιστορία μας σε διαφορετικά μονοπάτια. Οπότε, πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά τους ήρωες μας και από εκεί και πέρα να είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε όταν ξεκινούμε το γράψιμο.


Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως το βιβλίο σου πρέπει να έχει μια καλή και ξεκάθαρη δομή, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει σωστά επίπεδα έντασης και αρμονία στο σύνολό του. Δεν μπορούμε να αραδιάζουμε τα γεγονότα με όποια σειρά θέλουμε και όλα να έχουν εξαιρετικά μεγάλη ένταση. Αν το κάνουμε αυτό, θα προκαλέσουν σύγχυση στον αναγνώστη και εν τέλει θα τον κουράσουμε. Άρα, δώσε προσοχή στο να έχεις μια καθαρή αρχή, μια καθαρή μέση και ένα καθαρό τέλος.


Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αρχίσεις εμφανίζοντας τις ζωές των ηρώων, θα πρέπει να συνεχίσεις με αυτό το ένα πράγμα που συνέβη και άλλαξε τις ζωές τους ριζικά (αρχή) και θα ολοκληρώσεις το πρώτο μέρος του βιβλίου κάνοντας τον/την πρωταγωνιστή/στρια να είναι έτοιμος/η για να κυνηγήσει αυτό που θέλει ή να προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο του/της.


Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς. Δες το άρθρο εδώ


Έπειτα, πρέπει να κάνεις τον/την πρωταγωνιστή/στρια να περάσει μια σειρά από εμπόδια (μέση), τα οποία θα οδηγήσουν στην κορύφωσή τους και κατ’ επέκταση στο τέλος. Αυτή, με πολύ απλά λόγια και απλή παρουσίαση, είναι μια βασικότατη δομή που θα πρέπει να έχει να καλό μυθιστόρημα. Περισσότερα και αναλυτικότερα για αυτήν μπορείς να δεις σε αυτό το link εδώ:


Τρίτον, εφόσον έχεις μάθει πολύ καλά τους ήρωές σου και έχεις κάνει ένα σχεδιάγραμμα με την βασική γραμμή πλοκής (τα γεγονότα που συνθέτουν τις βασικές γραμμές της δομής), ήρθε η ώρα να στολίσεις στο κείμενο σου. Αυτό θα πει πως ανάμεσα στα βασικά σημεία της πλοκής προσθέτεις μικρότερα γεγονότα, τα οποία «δένουν» τα μεγαλύτερα μεταξύ τους προκαλώντας αρμονία και ροή στο κείμενο.


Και τότε, φτάνει η ώρα της πρώτης πρόχειρης κεφαλαιοποίησης. Αφού, έχεις ήδη σκεφτεί τα παραπάνω, ήρθε η στιγμή να κάνεις έναν πρόχειρο διαχωρισμό κεφαλαίων. Έτσι, θα κατηγοριοποιήσεις όσα θέλεις να πεις και θα σου είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου καταλήγοντας να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο στην συγγραφή.


Πως, λοιπόν, να γράψεις το μυθιστόρημά σου; Ξεκινώντας έχοντας στο μυαλό σου αυτά τα 3 βασικά πράγματα. Σε αυτό το σημείο σου θυμίζω πως η συγγραφή δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσα σε έναν μήνα. Θέλει υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά, για να επιτύχεις ένα καλό αποτέλεσμα.


Εύχομαι αυτό το άρθρο να σε βοήθησε! Αν ναι, μην διαστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου! Επίσης, εδώ σου παραθέτω μερικά χρήσιμα link που θα σε βοηθήσουν στην συγγραφή και την έκδοση του μυθιστορήματός σου:


Καθηλωτική αρχή: Πως να γράψεις μια αρχή που θα καθηλώνει κάθε αναγνώστη. Δες το ebook


3 κλειδιά για ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημα. Δες το δωρεάν ebook εδώ


10 βήματα για να γράψεις ένα μυθιστόρημα. Δες το δωρεάν ebook εδώ

21 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων