Πόσες σελίδες πρέπει να είναι ένα μυθιστόρημα;

Ποιό είναι το όριο που πρέπει να ξεπεράσουμε και πόσες σελίδες είναι ο ιδανικός αριθμός για να ένα μυθιστόρημα;Πόσες σελίδες πρέπει άραγε να έχει ένα μυθιστόρημα; Αυτή είναι σίγουρα μια ερώτηση που έχει περάσει μέσα από το μυαλό όλων των συγγραφέων όταν ξεκίνησαν να γράφουν το πρώτο τους μυθιστόρημα. Από την έναρξη της συγγραφικής διαδικασίας αρχίζεις να νιώθεις το άγχος και αναρωτιέσαι:


Αυτό που θέλω να πω, αυτό που έχω στο μυαλό μου, θα φτάσει τον τάδε αριθμό σελίδων; Θα μπορέσει να αποκτήσει την υπόσταση που θέλω; Και μετά έρχεται η λογική απορία. Πόσες σελίδες πρέπει να είναι ένα μυθιστόρημα; Σήμερα, λοιπόν, πάμε να ξεθολώσουμε το τοπίο και να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.


Αυτοέκδοση: Τι είναι τελικά και πώς λειτουργεί; Διάβασε το άρθρο εδώ


Αν το πάρουμε από την πιο αντικειμενική οπτική, ένα βιβλίο ονομάζεται «μυθιστόρημα» όταν ξεπερνά τις 250 σελίδες. Τουλάχιστον αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος κανόνας. Οπότε, αν το βιβλίο σου βρίσκεται μερικές σελίδες πάνω από αυτό το όριο, τότε ονομάζεται μυθιστόρημα. Αλλιώς, αποκαλείται νουβέλα.


Γενικά, θα έλεγα πως τα μυθιστορήματα ως κατηγορία βιβλίων πουλούν πάντα περισσότερο από τα υπόλοιπα και φυσικά γίνονται πολύ πιο εύκολα δεκτά σε εκδοτικούς οίκους. Αυτό, δυστυχώς, σημαίνει πως λόγω χαμηλής εμπορικότητας οι ποιητικές συλλογές, οι νουβέλες και οι συλλογές διηγημάτων ευδοκιμούν σπάνια.


Τώρα, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα, τότε προσωπικά θα σε παρότρυνα οι σελίδες του βιβλίου σου να κυμαίνονται από τις 350 μέχρι τις 550 και θα σου εξηγήσω γιατί. Αν ένα βιβλίο βρίσκεται κάτω από 300 σελίδες, συνήθως ψυχολογικά βγαίνει το συμπέρασμα από τον αναγνώστη ότι με τα ίδια λεφτά θα μπορούσε να πάρει κάτι με περισσότερο περιεχόμενο και άρα η αγορά δεν αξίζει.


Αυτοέκδοση: Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αυτοεκδότες. Διάβασε το άρθρο εδώ


Από την άλλη, όμως, όταν ένα βιβλίο είναι πάνω από 600 σελίδες, πολλοί τρέχουν μακριά γιατί πολύ απλά σκέφτονται τον κόπο που θα πρέπει να καταβάλλουν για να το διαβάσουν και φυσικά τον χρόνο που θα αφιερώσουν. Στην περίπτωση που έχεις γράψει κάτι και αγγίζει τις 700 σελίδες προτείνω ανεπιφύλακτα να το χωρίσεις σε δύο μέρη. Τέτοια βιβλία σπάνια διαβάζονται και σπάνια εκδίδονται.


Τώρα, όμως, θέλω να σου μιλήσω για την μεγαλύτερη παγίδα αυτού του θέματος. Κάποιοι συγγραφείς, για να μπορέσουν να φτάσουν σε σελίδες τον αριθμό που πιστεύουν ή έχουν ακούσει ότι είναι ιδανικός, καταλήγουν να πλατειάζουν και να επαναλαμβάνονται ώστε να κερδίσουν σελίδες. Αυτό είναι λάθος και οδηγεί σε κακά αποτελέσματα.


Οι 3+1 χρυσοί κανόνες που οφείλει να ξέρει κάθε συγγραφέας πριν από την έκδοση του βιβλίο του. Διάβασε το άρθρο εδώ


Πάντα στόχος είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Είναι προτιμότερο να γράψεις μερικές σελίδες λιγότερο από το «επιθυμητό» παρά να γράψεις περισσότερες με μέτριο αποτέλεσμα. Η συγγραφή δεν θέλει βία, χρειάζεται να αναπνέει.


Γι’ αυτό σου προτείνω να κάνεις από την αρχή ένα σχεδιάγραμμα, το οποίο θα σε βοηθήσει να οργανώσεις την σκέψη σου και τις ιδέες σου. Έτσι, όλα θα είναι τακτοποιημένα στην σκέψη σου και θα μπορείς με μεγαλύτερη ευκολία να γράψεις το μυθιστόρημά σου.


Τέλος, σε συμβουλεύω μέσα από την καρδιά μου να αφήσεις τα άγχη στην άκρη και να απολαύσεις την διαδικασία της συγγραφής στο έπακρο και να θυμάσαι πως στόχος σου είναι πάντα ένα ποιοτικό και όχι μεγάλο κείμενο.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μη διαστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου! Επίσης, εδώ μπορείς να βρεις χρήσιμα links που θα σε βοηθήσουν με την συγγραφή και την έκδοση του μυθιστορήματός σου!


Δωρεάν ebook: Τα 3 κλειδιά για ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημα. Δες το εδώ!


Γράψε μια καθηλωτική αρχή για το μυθιστόρημά σου με βάση αναγνωρισμένες τεχνικές. Δες το ebook εδώ


Έκδοση ή αυτοέκδοση: Όλα τα είδη έκδοσης αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Τι είναι, πως λειτουργούν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός αναλυτικά. Δες το ebook εδώ


Αυτοέκδοση: Ο απόλυτος οδηγός βήμα-βήμα για να την κάνεις με 100% επιτυχία χωρίς να συνεργαστείς με εκδότη. Δες το ebook εδώ

55 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων