Τα 5 στάδια που περνάει ένα βιβλίο για να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων! Τα γνώριζες;Σήμερα θα εγκαινιάσω την νέα στήλη της Tales & Whispers με ένα θέμα λίγο πιο διαφορετικό. Είμαι σίγουρη πως πολλοί έχουν αναρωτηθεί ανά διαστήματα πώς ένα βιβλίο φτάνει στην τελική του θέση που δεν είναι άλλη από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Από ποια στάδια πρέπει να περάσει; Πόσος χρόνος χρειάζεται; Ως αυτοεκδότης (Όταν κάποιος εκδίδει μόνος του το έργο του χωρίς την βοήθεια εκδότη) αναγκάστηκα να μάθω όλες αυτές τις διαδικασίες μόνη μου (κάποιες και να τις υλοποιώ) και σήμερα είμαι εδώ, για να τις μοιραστώ μαζί σας!Πάμε λοιπόν;1) Η επιμέλεια, το πρώτο και το πιο χρονοβόρο στάδιο. Αφού ο συγγραφέας ολοκληρώνει το έργο του και το αποστέλλει στον εκδότη, την σκυτάλη παίρνουν οι επιμελητές. Όσον αφορά αυτό το κομμάτι, τα είδη της επιμέλειας που γίνονται σχεδόν πάντα είναι δύο: η επιμέλεια περιεχομένου και η φιλολογική επιμέλεια. Αυτά τα δύο είδη είναι εντελώς διαφορετικά μια και στην πρώτη περίπτωση θα προκύψουν διορθώσεις πάνω στο ίδιο το νόημα, τον σκελετό και το περιεχόμενο του κειμένου. Μπορεί να αλλάξουν ολόκληροι παράγραφοι ή να αποσυρθούν χαρακτήρες. Στην δεύτερη περίπτωση, οι διορθώσεις περιορίζονται μόνο στο ορθογραφικό, συντακτικό, εννοιολογικό και γραμματικό κομμάτι.


Ποιος χαρακτήρας είσαι μέσα από το βιβλίο "Προστάτες του φωτός: Η μάχη των σκιών"; Κάνε τώρα το κουίζ και ανακάλυψε το!2) Μορφοποίηση του κειμένου. Σε αυτό το στάδιο, ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει διαμορφώνει πως θα μοιάζει το κείμενο στην τελική του μορφή. Ποια γραμματοσειρά θα μπει, πόσο μεγάλη θα είναι, ποιες θα είναι οι αποστάσεις κτλ.3) Δημιουργία εξωφύλλου. Εδώ έχουμε ένα ναι μεν δημιουργικό, αλλά απαιτητικό στάδιο. Η δημιουργία εξωφύλλου είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς το αποτέλεσμα θα πρέπει να φαίνεται ελκυστικό, να είναι άμεσα σχετικό με το περιεχόμενο και το ύφος του κειμένου, να συμμορφώνεται με την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται και να αποπνέει μια αίσθηση ποιότητας. Γι’ αυτό λοιπόν, σε αυτό το κομμάτι ο ρόλος του γραφίστα είναι καταλυτικός.4) Εκτύπωση – Βιβλιοδεσία. Αφού λοιπόν ετοιμάσαμε το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του βιβλίου, ήρθε η ώρα να τα ενώσουμε! Αυτό το στάδιο μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Η εκτύπωση του βιβλίου είναι η αποτύπωση αυτού που φτιάξαμε με τόσο κόπο στον υπολογιστή. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως η ποιότητα της απόδοσης των χρωμάτων, η έλλειψη θολών στοιχείων στο κείμενο, η ποιότητα του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί και η βιβλιοδεσία του πρέπει να είναι εξαιρετικά. Αλλιώς το αποτέλεσμα παύει να είναι καλό…


4 βιβλία που κρίθηκαν απαγορευμένα μέσα στους αιώνες! Διάβασε το άρθρο εδώ


5) Διανομή. Το βιβλίο μας έχει πάρει τελική μορφή και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό! Τώρα όμως; Τώρα έρχεται η τελευταία φάση, η διανομή. Ο εκδοτικός δίνει τα βιβλία σε έναν μεσολαβητή, ο οποίος φτιάχνει λίστες με τις νέες κυκλοφορίες και τις διανέμει στα βιβλιοπωλεία. Αν τα βιβλιοπωλεία δείξουν ενδιαφέρον για κάποια βιβλία, τότε ο διαμεσολαβητής τα εφοδιάζει αναλόγως. Αλλιώς έρχονται στα χέρια του πελάτη κατόπιν παραγγελίας.
Αυτά ήταν λοιπόν τα 5 βασικά στάδια, μέσα από τα οποία περνά ένα βιβλίο, για να φτάσει στην τελική του θέση. Όπως κάποιος μπορεί να καταλάβει, είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο, υπομονή και συνεργασία με πολλούς και διαφορετικούς επαγγελματίες. Η δημιουργία του αποτελεί ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, το οποίο καταλήγει σε έναν υπέροχο προορισμό, τα χέρια του αναγνώστη.Τι είναι τελικά η αυτοέκδοση και πως λειτουργεί; από την Γεωργία ΤαουσιάνηΕύχομαι να απολαύσατε και να βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο! Αν, ναι μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας! Σύντομα ακολουθούν και νέα, συναρπαστικά άρθρα!


Γράμμα σε έναν συγγραφέα: Οι 3 δυσκολίες στο ταξίδι που λέγεται συγγραφήΣυγγραφέας: Γεωργία Ταουσιάνη, Δημιουργός/συγγραφέας της Tales & Whispers

203 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων