2 αναγνωρισμένες συγγραφικές τεχνικές για ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημα

Συγγραφικές τεχνικές που θα αναβαθμίσουν το έργο σου και θα σε βοηθήσουν να γράψεις ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημαΑν έχεις παρακολουθήσει έστω και λίγο την δουλειά μου, τότε θα έχεις ήδη καταλάβει πως ο όρος «τύχη» δεν είναι από τους αγαπημένους μου. Δεν πιστεύω στην τύχη αλλά στην μέθοδο, στην στρατηγική και στην σκληρή δουλειά. Έτσι, λοιπόν, και στην συγγραφή ακολουθώ τους ίδιους κανόνες. Ερευνώ, μελετώ τεχνικές και καλλιεργώ το ταλέντο μου και τα κείμενά μου με πολλή δουλειά και αφοσίωση. Σήμερα, λοιπόν, θέλω να μοιραστώ μαζί σου τις 2 αναγνωρισμένες συγγραφικές τεχνικές που βοήθησαν εμένα και πιστεύω πως θα βοηθήσουν και εσένα στην συγγραφή του μυθιστορήματός σου. Πάμε;


Αυτοέκδοση: Τι είναι τελικά και πώς λειτουργεί; Διάβασε το άρθρο εδώ1. Μην το δηλώνεις, περιέγραψέ το (Show, don’t tell)


Αυτή η τεχνική είναι ίσως από τις διασημότερες και από τις σημαντικότερες ανάμεσα στους συγγραφείς και αυτό γιατί πραγματικά έχει την δύναμη να αλλάξει ριζικά το κείμενο και να του δώσει την απαιτούμενη ζωή. Πως; Κάνοντας τον συγγραφέα να περιγράψει μια κατάσταση (συνήθως συναισθηματική) με τρόπο πλάγιο, δίχως να δηλώσει ξεκάθαρα ποια ακριβώς είναι αυτή.


Με αυτόν τον τρόπο αφήνει τον αναγνώστη, μέσα από πλάγιες περιγραφές, να καταλάβει το συναίσθημα που περιβάλλει τον ήρωα, δίχως να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη δήλωση αυτού. Ας πάμε να δούμε ένα παράδειγμα:


ΟΧΙ: Ο Τζον έκλεισε το τηλέφωνο εκνευρισμένος και έβαλε να πιεί ένα ποτήρι μπύρα για να ηρεμήσει.


ΝΑΙ: Ο Τζον έκλεισε το τηλέφωνο και το χτύπησε με δύναμη πάνω στο ξύλινο τραπέζι. Οι ανάσες του ήταν τόσο γοργές που άρχισε να ζαλίζεται. Δύο σταγόνες ιδρώτα κύλησαν πάνω στο μέτωπό του, αλλά το χέρι του έτρεμε τόσο πολύ που δεν κατάφερε τελικά να τις σκουπίσει. Άνοιξε την πόρτα του ψυγείου και άδειασε την παγωμένη μπύρα μέσα σε μια κούπα. Κατέβασε την πρώτη γουλιά και έκλεισε τα μάτια. (Με Show, don’t tell)


Αυτοέκδοση: Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αυτοεκδότες. Διάβασε το άρθρο εδώ


2. Δομή βασισμένη στο «ταξίδι του ήρωα» του Τζόζεφ Κάμπελ


Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή δομή στο έργο μας, φτιάχνοντας το έτσι ώστε να δίνει στον αναγνώστη τα γεγονότα με την καταλληλότερη σειρά.


Ως αποτέλεσμα, η ιστορία γίνεται πιο δεμένη, τα γεγονότα μοιάζουν πιο αληθοφανή και ο αναγνώστης μαθαίνει τις σωστές πληροφορίες στην σωστή στιγμή κάνοντας την ιστορία να ρέει με σωστά επίπεδα έντασης και ανάπαυλας. Και εδώ μπορεί να αναρωτηθείς: Ναι, αλλά οι ιστορίες που δεν ακολουθούν αυτή την δομή δεν είναι καλές; Θα σου πω πως οι ιστορίες που την ακολουθούν είναι καλύτερες και αυτό εξαιτίας της σωστής οργάνωσης των πληροφοριών στο κείμενό σου.


Μια ιστορία που δεν βασίζεται σε αυτήν την τεχνική μπορεί να είναι υπέροχη, αλλά θα έχει σίγουρα περιθώρια βελτίωσης για να γίνει καλύτερη. Οπότε, όπως και εσύ καταλαβαίνεις, την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ας δούμε, όμως, πως ακριβώς λειτουργεί.

Ας αναλύσουμε, λοιπόν αυτό το σχήμα μαζί ξεκινώντας φυσικά από την αρχή! Το πρώτο σημείο της δομής ενός μυθιστορήματος είναι η ένταξη του αναγνώστη στην ιστορία. Πρέπει να του δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για να καταλάβει ακριβώς το που και το πότε διαδραματίζεται η ιστορία μας αλλά και ποιος είναι ο βασικός μας ήρωας. Επιπλέον, στο κομμάτι αυτό μαθαίνουμε το σκηνικό και το ύφος του κειμένου ενώ παράλληλα παρουσιάζουμε την καθημερινότητα.


Τώρα, λοιπόν, ερχόμαστε στο 1ο κομβικό σημείο, σε εκείνο το σημείο που όλα ξαφνικά αλλάζουν! Η καθημερινότητα, η ρουτίνα και το "φυσιολογικό" σπάνε και σε αυτό το μέρος περιγράφεις ακριβώς το τι αλλάζει! Θυμήσου! Ιστορία στην οποία όλα είναι καλά και τίποτα πέραν του συνηθισμένου δεν συμβαίνει, δεν είναι ιστορία για βιβλίο! Πάντα κάτι πρέπει να συμβαίνει, πάντα! Και αυτός είναι απαράβατος κανόνας!


Το επόμενο βέλος δείχνει μια ανοδική πορεία και αυτό γιατί η ένταση δυναμώνει, καθώς στον δρόμο του πρωταγωνιστή μπαίνουν τα εμπόδια που τον αποτρέπουν από το να πετύχει τον στόχο του. Είναι με άλλα λόγια οι προκλήσεις, τα καρυκεύματα της ιστορίας που προσδίδουν ενδιαφέρον και δείχνει τις προσπάθειες του πρωταγωνιστή να τα καταφέρει.


Και τώρα φτάσαμε στην κορυφή που όπως και εσύ θα καταλαβαίνεις αποτυπώνει στην κυριολεξία την στιγμή της απόλυτης έντασης και κορύφωσης, το σημείο που χτυπάει κόκκινο στο μυθιστόρημά σου. Είναι το απόγειο της ιστορίας σου, το σημείο που θα τα δώσεις όλα! Για παράδειγμα, αυτό το σημείο θα μπορούσε να είναι η απόφαση για μια τελική αναμέτρηση του πρωταγωνιστή και του εχθρού του, μια μάχη, μια σύγκρουση και πολλά άλλα.


Μετά, όμως, από αυτό, το βέλος κατεβαίνει σταδιακά, αλλά όχι απευθείας, καθώς η ένταση μειώνεται. Σε αυτό το σημείο εντοπίζουμε την εσωτερική και εξωτερική διαμάχη, πράγματα δηλαδή είτε προερχόμενα από εξωτερικούς παράγοντες είτε από εσωτερικούς (συναισθηματικούς) που επηρεάζουν τους ήρωες και τους κάνει να έρθουν αντιμέτωποι μαζί τους.


Το επόμενο ακριβώς σημείο έρχεται όταν το βασικό πρόβλημα λύνεται. Τι θα πει αυτό; Το βασικό πρόβλημα μπορεί να είναι ένας άνθρωπος/εχθρός, οι προκλήσεις της ζωής ή ακόμη και μια κατάσταση. Ό,τι και αν επιλέξεις να βασανίζει τον πρωταγωνιστή σου, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να νικηθεί, να λυθεί.


Οι 3+1 χρυσοί κανόνες που οφείλει να ξέρει κάθε συγγραφέας πριν από την έκδοση του βιβλίο του. Διάβασε το άρθρο εδώ


Και τέλος, φυσικά, έχουμε το μέρος στο οποίο όλα επανέρχονται σε μια πιο ήσυχη και ήρεμη ροή. Όλα τακτοποιούνται και τα αναπάντητα ερωτήματα απαντώνται κλείνοντας έτσι αρμονικά τον κύκλο των γεγονότων και κατ' επέκταση της ιστορίας.


Αυτές, λοιπόν, ήταν οι δύο τεχνικές που αγαπώ και πιστεύω πως θα σε βοηθήσουν φοβερά στην συγγραφή του μυθιστορήματός σου. Έτσι κι αλλιώς, σου θυμίζω πως η συγγραφή ενός μυθιστορήματός δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσα σε έναν μήνα στο πόδι. Θέλει οργάνωση, μέθοδο, συγκέντρωση, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή. Εύχομαι να σου άρεσε αυτό το άρθρο! Αν ναι, μην διστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου!Υ.Γ. Εδώ μπορείς να βρεις, επίσης, χρήσιμα links που θα σε βοηθήσουν στην συγγραφή και την έκδοση του υπέροχου μυθιστορήματός σου!


Γράψε μια καθηλωτική αρχή για το μυθιστόρημά σου με βάση αναγνωρισμένες τεχνικές. Δες το ebook εδώ


Έκδοση ή αυτοέκδοση: Όλα τα είδη έκδοσης αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Τι είναι, πως λειτουργούν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός αναλυτικά. Δες το ebook εδώ


Αυτοέκδοση: Ο απόλυτος οδηγός βήμα-βήμα για να την κάνεις με 100% επιτυχία χωρίς να συνεργαστείς με εκδότη. Δες το ebook εδώ


50 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων