4 βιβλία που κρίθηκαν απαγορευμένα!


Ανακάλυψε 4 βιβλία που απαγορεύτηκαν μέσα στους αιώνες!

Ήξερες πως ανά τους αιώνες και ανά την περιοχή απαγορεύεται η διακίνηση αλλά και η ανάγνωση κάποιων συγκεκριμένων βιβλίων; Σήμερα, μέσα από αυτό το άρθρο, θα δούμε κάποια από αυτά τα έργα που κρίθηκαν απαγορευμένα.


Πριν όμως ξεκινήσουμε και αναφέρουμε συγκεκριμένους τίτλους, αξίζει να αναφερθεί πως η μεγαλύτερη λογοκρισία της ανθρωπότητας πηγάζει κυρίως από την καθολική εκκλησία. Από τον μεσαίωνα και μέχρι το 20ο αιώνα, η καθολική εκκλησία απέρριψε και θεώρησε αιρετικά αμέτρητα έργα και υπολογίζεται πως οι συγγραφείς τους άγγιζαν τους 800. Ανάμεσα τους φυσικά ήταν ο Μακιαβέλι, ο Βολτέρος, ο Ντα Βίντσι, ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Μπέικον και πολλοί άλλοι.


Όλοι οι παραπάνω μαζί με τα συγγράμματά τους μπήκαν στην «μαύρη λίστα» της καθολικής εκκλησίας, αφού εισάχθηκαν σε έναν κατάλογο με το όνομα Index librorum prohibitorum, στον οποίο συλλέγονταν όλα τα απαγορευμένα βιβλία. Αν κάποιος τολμούσε να τα διαβάσει, η πράξη θεωρούταν εγκληματική ενέργεια και είχε τις ανάλογες συνέπειες. Ο κατάλογος καταργήθηκε το 1966 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΣΤ’ και έκτοτε κρατήθηκε από την καθολική εκκλησία μόνο η ηθική του ισχύς, όπως χαρακτηρίστηκε από αυτούς.Τώρα πάμε να δούμε μερικούς από τους τίτλους που θεωρήθηκαν απαγορευμένη από την καθολική εκκλησία αλλά και από κυβερνήσεις.1) «Ο τελευταίος πειρασμός» του Νίκου Καζαντζάκη.
Το συγκεκριμένο βιβλίο απαγορεύτηκε από το Βατικανό το 1954 και ο συγγραφέας έστειλε τηλεγράφημα στο Πάπα Πίου ΙΒ’ την φράση «Ad tuum, Domine, tribual appelo», η οποία σημαίνει «Στο δικαστήριο σας, κύριε, κάνω έφεση». Η απάντηση από τον Πάπα δεν ήρθε ποτέ πίσω. Μετά από αυτό, η ελληνική εκκλησία πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε το έργο του συγγραφέα «σκανδαλώδες και επικίνδυνο δια κάθε χριστιανό» και απαίτησε την διακοπή της κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Η απάντηση του συγγραφέα: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ’ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή, όσο είναι η δική μου και να ’στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».2) «Περιστροφές ουράνιων σωμάτων» του Νικόλαου Κοπέρνικου.

Εδώ βλέπουμε ένα από τα πολλά παραδείγματα, στα οποία η καθολική εκκλησία προσπαθούσε να καταστείλει την πρόοδο, την γνώση και την επιστήμη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Κοπέρνικος αναπτύσσει την θεωρία του για την αστρονομία και για τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Είναι αξιοσημείωτο το ότι διασώζεται το χειρόγραφο του έργου, γραμμένο με το χέρι του ίδιου του Κοπέρνικου, πράγμα σπάνιο για επιστημονικό έργο εκείνης της εποχής.
3) «Ο διάλογος του Γαλιλαίου» του Γαλιλαίου Γαλιλέι

Ο γνωστός φυσικομαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος έχει μείνει στην ιστορία για την άρνηση του να αποδεχτεί τις αντιλήψεις και τις διδαχές της εποχής του, αφού συγκρούστηκε πολλές φορές με την καθολική εκκλησία. Μια από αυτές ήταν το 1633, όταν κατηγορήθηκε για αθέτηση του Διατάγματος του Καταλόγου Απαγορευμένων που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου του 1616. Το "αμέλημά" του ήταν η δημοσίευση του «Διαλόγου περί των δύο Μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου» το 1632, το οποίο σύμφωνα με τους αρμόδιους του Ιεροδικείου παραβαίνει ρητά το Διάταγμα του 1616.


Ο Γαλιλαίος κλήθηκε στο Ιεροδικείο στη Ρώμη το 1633, φυλακίστηκε τυπικά, και αφού αρνήθηκε πως μέσα από τον Διάλογο κηρύσσει το δόγμα του Κοπέρνικου ως αστρονομική αλήθεια, κάτι το οποίο δεν γίνεται δεκτό από τους δικαστές, τελικά αποκηρύσσει τις ιδέες του όσον αφορά την κίνηση της Γης. Ο «Διάλογός» του μπήκε αυτόματα στην απαγορευμένη λίστα.
4) «Ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο» του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ.

Εδώ κρύβεται μια φοβερά ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Έριχ Ρεμάρκ ήταν ένας γερμανός συγγραφέας, ο οποίος στα 18 του χρόνια κλήθηκε να πολεμήσει στο Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Γυρίζοντας από εκεί τραυματισμένος, ο Έριχ είχε βιώσει την φρίκη του πολέμου και ένιωθε την ανάγκη να καταγράψει τις σκέψεις του, γράφοντας έτσι το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ουδέν νεότερο από το μέτωπο».


Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1929 και πραγματευόταν την φρικαλεότητα του πολέμου, περνώντας ένα ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα. Οι ωμές και ρεαλιστικές περιγραφές του σόκαραν και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Από τις πρώτες κιόλας μέρες έγινε best seller και πούλησε πάνω από 20.000 αντίτυπα. Μέχρι το 1933, ο Χίτλερ προσπάθησε να αγοράσει όλα τα αντίτυπα του βιβλίου, για να τα ρίξει στην πυρά. Πίστευε πως αυτό το βιβλίο έκανε τον στρατό να φαίνεται αδύναμος.

Ο Ρεμάρκ, φοβισμένος από το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, αποφάσισε να διαφύγει στις ΗΠΑ. Η φυγή του εξόργισε τον Γκέμπελς, τον υπουργό προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος τον κατηγόρησε ανοιχτά για δειλία και ζήτησε δημόσια την τιμωρία του.... Φεύγοντας, όμως, άφησε πίσω την οικογένεια του. Οι Γερμανοί συνέλαβαν την αδελφή του, Ελφρίντε.. Δικάστηκε για υπονόμευση του γερμανικού λαού, μια κατηγορία που ήταν εντελώς ψευδής. Καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Την εκτέλεσαν στις 16 Δεκεμβρίου 1943.


Η είδηση της εκτέλεσης της αδελφής του, δεν ώθησε τον Ρεμάρκ να γυρίσει πίσω. Έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας, όπου συνέχισε να γράφει. Απέκτησε χρήματα και δόξα. Δεν μίλησε ποτέ για την αδερφή του. Στη μνήμη της αφιέρωσε δεκαετίες αργότερα ένα μυθιστόρημα με το πραγματικό του όνομα....


Αυτά λοιπόν ήταν μερικά από τα βιβλία που απαγορεύτηκαν ανά τους αιώνες. Ελπίζω να απολαύσατε αυτό το άρθρο και να το βρήκατε χρήσιμο. Αν το βρήκατε ενδιαφέρον, μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας!Συγγραφέας: Γεωργία Ταουσιάνη

106 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων