Ο μύθος του Halloween: Το πνεύμα του Jack του κατεργάρηΤο Halloween πλησιάζει και σίγουρα όλοι μας έχουμε δει το σήμα κατατεθέν της γιορτής που δεν είναι άλλο από τις σκαλιστές κολοκύθες. Οι οπαδοί της γιορτής των αγίων Πάντων σκαλίζουν στρογγυλές πορτοκαλί κολοκύθες και τους δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως μύτες και μάτια. Μέσα τους, τοποθετούν κεριά και έτσι τις μετατρέπουν σε τρομακτικά φανάρια και με αυτές στολίζουν τις αυλές τους. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως χρησιμοποιούνται για να διώχνουν μακριά τα κακά και ανεπιθύμητα πνεύματα αφού ο θρύλος λέει πως εκείνη την νύχτα η υπερφυσική δραστηριότητα βρίσκεται σε έξαρση!


Από που όμως ξεκίνησε το έθιμο με τα κεριά στις κολοκύθες και ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό;


Θρύλοι του Halloween: Διάβασε την ιστορία της ατρόμητης Τζανέτ και του γοητευτικού Ταμ Λιν που τραγουδιέται μέχρι σήμερα στην Σκωτία


Το έθιμο των Jack-o-lanterns (κολοκύθες-φανάρια) έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του κατεργάρη Jack.


Ο θρύλος λέει πως ο Jack είχε καλέσει τον Διάβολο για να πιούνε ένα ποτό μαζί. Ο Jack, όμως, δεν ήθελε να δώσει χρήματα για να πληρώσει το ποτό του και έτσι έπεισε με δόλιο τρόπο τον Διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τα ποτά τους. Ο Διάβολος συμφώνησε, αλλά ο Jack αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο Διάβολος εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να πάρει ξανά την κανονική του μορφή. Ύστερα όμως από τις ικεσίες του, ο Jack αποφάσισε να τον ελευθερώσει. Ο μόνος όρος ήταν να του έδινε την υπόσχεση ο Διάβολος ότι δεν θα τον ενοχλούσε για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν θα πέθαινε.


Οι ρίζες του Halloween: Πότε και πως και ξεκίνησε αυτή η γιορτή; Διάβασε το άρθρο εδώ


Ο χρόνος πέρασε και ο Διάβολος εμφανίστηκε μπροστά στον Jack την ώρα που προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από τον Διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει αυτός ένα φρούτο. Ο Διάβολος δέχτηκε και ο Jack γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Ο Διάβολος ήταν και πάλι παγιδευμένος. Γι’ αυτό παρακάλεσε τον Jack να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι ο Jack τον ελευθέρωσε.


Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Jack πέθανε. Πήγε στον Παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Jack ήταν ένας δόλιος και κακός. Έτσι, τον έστειλε στην κόλαση. Εκεί, όμως, δεν βρήκε την εύνοια του Διαβόλου, καθώς ούτε εκείνος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα. Είπε λοιπόν στον Jack να φύγει. Κι τότε ο Jack τον ρώτησε: «Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά». Εκείνη την στιγμή, ο Διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε σαν φανάρι για να βλέπει μέσα στην νύχτα. Ο Jack τότε έβγαλε ένα ραπάνι (που αποτελούσε ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο, μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.


Θρύλοι του Halloween: Διάβασε την ιστορία του θεού Lugh από την Ιρλανδία


Έτσι, κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Jack του κατεργάρη.Εσύ γνώριζες τον μύθο του Τζακ του κατεργάρη;

122 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων