Οι 3+1 χρυσοί κανόνες που οφείλει να ξέρει κάθε συγγραφέας

Θέλεις να γίνεις συγγραφέας και να εκδώσεις το βιβλίο σου με αυτοέκδοση ή και με τον συμβατικό τρόπο έκδοσης; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις αυτούς τους κανόνες!Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερους συγγραφείς να μοιράζονται τα έργα τους και να εισέρχονται στον εκδοτικό χώρο. Στην αρχή αυτού του ταξιδιού, όλοι έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα συναισθήματα και ο ενθουσιασμός που επιτέλους το βιβλίο τους θα πάρει σάρκα και οστά τούς κατακλύζει. Και αυτό είναι υπέροχο! Όμως αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί μερικές φορές να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να αγνοήσει τα αγκάθια και τις δυσκολίες που είναι πιθανό να προκύψουν στο ταξίδι της έκδοσης, από την αρχή μέχρι και το τέλος του.


Γι’ αυτό λοιπόν, μέσα από αυτό το άρθρο, θα γνωρίσουμε τους 3 + 1 χρυσούς κανόνες που πρέπει να έχει κάθε συγγραφέας στο μυαλό του όταν αποφασίσει να εκδώσει το έργο του.1) Οι εκδοτικοί οίκοι είναι επιχειρήσεις και ως επιχειρήσεις έχουν ως στόχο το κέρδος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πολλοί δυσκολεύονται να συλλάβουν. Υπάρχει η αντίληψη ότι οι εκδοτικοί προάγουν τον πολιτισμό και ασκούν λειτούργημα πουλώντας βιβλία και όντως σε έναν βαθμό ισχύει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως είναι επιχειρήσεις και ο πρωταρχικός τους στόχος είναι το κέρδος. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να απορρίψουν ένα λογοτεχνικό αριστούργημα για ένα μέτριο, το οποίο όμως είναι πολύ πιο εμπορικό και μπορεί σε έναν βαθμό να εγγυηθεί περισσότερες πωλήσεις.


Αυτοέκδοση: Τι είναι τελικά και πως λειτουργεί; Διάβασε το άρθρο εδώ2) Δεν γίνονται όλοι συγγραφείς best seller ακόμη και αν το βιβλίο τους είναι ένα αληθινό λογοτεχνικό αριστούργημα. Έχω συναντήσει πολλές φορές βιβλία με εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, τα οποία ειλικρινά δεν έχουν τίποτα αξιοζήλευτο. Διέπονται από μέτριες πλοκές, επιφανειακούς ήρωες και δεν έχουν καμία αίσθηση λογοτεχνικής χρήσης του λόγου. Και όμως! Είναι παγκόσμια φαινόμενα και κάνουν φοβερές πωλήσεις. Άλλα όμως βιβλία που κρίνονται συγκλονιστικά με πληθώρα αντικειμενικών κριτηρίων δεν ακούγονται ποτέ και μένουν άγνωστα για πάντα. Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση μπορεί να ισχύουν δύο πράγματα: Είτε οι αναγνώστες είναι κατά γενική ομολογία κακόγουστοι είτε τα μέτρια και εμπορικότερα βιβλία προωθούνται έτσι που ξεγελούν τους αναγνώστες. Όπως και να έχει, αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας.3) Κανείς δεν ζει από την συγγραφή. Αν είσαι νέος/α στον χώρο μπορεί αυτή φράση να έχει μια βάρβαρη και άχαρη χροιά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Το αναγνωστικό κοινό μειώνεται με τα χρόνια, οι τιμές των βιβλίων είναι υψηλές αναλογικά με τους μισθούς στην Ελλάδα και τα ποσοστά που δίνουν οι εκδοτικοί ειδικά στους νέους συγγραφείς είναι απλά μικροσκοπικά. Οπότε για να πεις ότι ζεις από την συγγραφή, τουλάχιστον αν επιλέξεις τον συμβατικό τρόπο έκδοσης και συνεργαστείς με εκδότη, θα πρέπει να πουλάς τουλάχιστον 8.000 – 10.000 βιβλία τον χρόνο. Αυτό φυσικά ισχύει για όλους, εκτός από τους συγγραφείς που πουλούν εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε κάποια χρόνια και λόγω της μεγάλης τους φήμης παίρνουν πολύ υψηλά ποσοστά.


Τα 5 στάδια που περνάει ένα βιβλίο για να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Διάβασε το άρθρο εδώ3+1) Η καλύτερη διαφήμιση είναι ένα καλό βιβλίο. Μπορεί να μην μπορούν όλοι να γίνουν best seller συγγραφείς με χιλιάδες αντίτυπα τον χρόνο, αλλά μπορείς σίγουρα να προσπαθείς συνεχώς να προωθείς το έργο σου σε ένα κοινό. Η καλύτερη λοιπόν διαφήμιση σε αυτό το κοινό είναι το ίδιο το περιεχόμενο του βιβλίου. Ένα έργο που προκαλεί έντονα συναισθήματα και διέπεται από εκλεπτυσμένο λογοτεχνικό λόγο δεν πρόκειται να αφήσει τον αναγνώστη ασυγκίνητο. Γι’ αυτό να προσπαθείς πάντα να προσφέρεις το καλύτερο περιεχόμενο που μπορείς ασχέτως με το αν έχεις επιλέξει τον συμβατικό τρόπο έκδοσης ή την αυτοέκδοση.Αν αυτό το άρθρο σου άρεσε μην διστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου! Αν σε ενδιαφέρει η συγγραφή και η έκδοση τότε μείνε συντονισμένος/η για τα νέα άρθρα που έρχονται με χρήσιμες πληροφορίες και μυστικά!


Συγγραφέας: Γεωργία Ταουσιάνη

564 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων