Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς

Δες τα 3 μεγαλύτερα λάθη που κάνει σχεδόν κάθε συγγραφέας στην αρχή της πορείας και μάθε πως να τα αποφύγεις!

Η συγγραφή για όλους όσους γράφουν αποτελεί σίγουρα κάτι μοναδικό, σαν μια ανάγκη που τους ξεπερνά. Θέλουν με τον τρόπο τους, μέσα από τις δικές τους προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις, να περάσουν ένα μήνυμα ή να κάνουν την δική τους κατάθεση ψυχής. Στην πορεία, όμως, της συγγραφής και μετέπειτα της έκδοσης μπορεί να πέσουν σε παγίδες και σε λάθη. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και πιστεύω πως συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς.

Μέσα, λοιπόν, από αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς που θα ήταν καλό να αποφύγεις.


1. Η ανάγκη για εντυπωσιασμό. Κάποιες φορές δεν συμβαίνει επίτηδες, αφού πάνω στο μεράκι μας μπορεί να νομίζουμε πως προσθέτοντας σύνθετες και περίπλοκες λέξεις που ηχούν μεν ποιητικά, αλλά σχεδόν κανείς δεν ξέρει τι σημαίνουν, μπορεί να αναδειχτεί το κείμενό μας. Βέβαια, οι καιροί που ζούμε έχουν δείξει πως η παγκόσμια λογοτεχνία, είτε ποίηση είτε πεζογραφία, έχει αγκαλιάσει την απλότητα έκφρασης και τον μινιμαλισμό. Οπότε, αν γράφουμε ένα βιβλίο, το οποίο απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο και όχι σε κάποιο εξειδικευμένο κοινό, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ποιοτικό αλλά παράλληλα και προσιτό λόγο. Έτσι κι αλλιώς, η μαγεία της λογοτεχνίας συναντάται όταν οι πιο απλές λέξεις συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται η απόλυτη μορφή

τέχνης.


Οι 3+1 χρυσοί κανόνες που οφείλει να ξέρει κάθε συγγραφέας πριν από την έκδοση. Δες το άρθρο εδώ

2. Ο ενθουσιασμός να τελειώσει η συγγραφή του βιβλίου. Κάποιες φορές, μιλώντας και από προσωπική εμπειρία, θέλουμε τόσο πολύ να πούμε όλη την ιστορία που έχουμε στο μυαλό μας που εν τέλει καταλήγουμε να βιαζόμαστε. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα το έργο μας να φαίνεται προχειρογραμμένο και βιαστικό και αυτό είναι το βασικότερο λάθος που έκανα στο πρώτο μου βιβλίο. Λαχταρούσα τόσο πολύ να διηγηθώ την ιστορία που είχα στο μυαλό μου που κατέληξα να βιάζομαι. Συνειδητοποίησα αυτό το λάθος λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του, όταν το μυαλό μου είχε καθαρίσει και μπορούσε πλέον να κατανοήσει καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα. Τώρα, πλέον, ξέρω πως πρέπει να αφήνουμε όχι μόνο την ιστορία αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς να αναπνέουν κατά την διάρκεια της συγγραφικής διαδικασίας. Πρέπει να απολαμβάνουμε κάθε βήμα αυτής της πορείας.


Γράμμα σε έναν συγγραφέα: Οι 3 δυσκολίες στο ταξίδι που λέγεται συγγραφή. Δες το άρθρο εδώ


3. Η άρνηση να κατανοήσουμε τα λάθη μας ακούγοντας τους άλλους. Πολλές φορές είτε κατά την διάρκεια της επιμέλειας είτε όταν ερχόμαστε σε επαφή με τις πρώτες κριτικές/απόψεις μετά την κυκλοφορία του βιβλίου μας, τυχαίνει να ακούσουμε κάποιες γνώμες, οι οποίες τονίζουν συγκεκριμένα λάθη στο κείμενο μας. Αρκετοί από εμάς, δίχως να βγάζω έξω τον εαυτό μου, στην αρχή αντιδρούμε. Στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε το έργο μας που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε, καταλήγουμε να κλείνουμε τα αυτιά σε απόψεις που προβάλουν κάποια λάθη του κειμένου. Έτσι, αποστασιοποιούμαστε και απομακρυνόμαστε από το να κάνουμε ακόμη καλύτερο το κείμενό μας διορθώνοντάς τα και καταλήγουμε να μένουν σε ένα μέτριο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, κάποιες φορές πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί στην κριτική, αφού μόνο έτσι μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μπροστά και να κάνουμε το βιβλίο μας ακόμη καλύτερο. Έτσι κι αλλιώς, μην ξεχνάς πως κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος συγγραφέας και κανένας δεν έχει το αλάθητο. Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι έχουμε «άσχημες μέρες». Σημασία έχει να ακούμε και να προσπαθούμε συνεχώς μέσα από την επίγνωση της κατάστασης να βελτιωνόμαστε.


Ποια από αυτά τα λάθη αναγνωρίζεις στον εαυτό σου και ποια άλλα έχεις κάνει στην συγγραφική σου πορεία ασχέτως με το αν έχεις κάποιο έργο που έχει εκδοθεί;


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μην διαστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου! Επίσης, μείνε συντονισμένος/η γιατί σύντομα έρχονται άρθρα με συμβουλές και μυστικά για την συγγραφή και την έκδοση!


Συγγραφέας: Γεωργία Ταουσιάνη

46 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων