Θρύλοι του Halloween: Η ιστορία του θεού Lugh από την Ιρλανδία

Ο γόνος μιας απαγορευμένης αγάπης που ένωσε το αίμα των θανάσιμων εχθρών και άλλαξε την μοίρα του κόσμουΟι μύθοι γύρω από το Halloween είναι πολύ διαδομένοι στην Σκωτία και την Ιρλανδία, αφού οι πρόγονοι τους, οι Κέλτες, ξεκίνησαν τις δοξασίες εκείνης της ημέρας. Ο μυστικισμός, η μαγεία και οι θρύλοι είναι κυρίαρχα στοιχεία της ημέρας του Halloween και διάφορες ιστορίες από το παρελθόν παίρνουν και πάλι ζωή. Μια από αυτές που λέγονταν τα παλιά χρόνια γύρω από πελώριες φωτιές στην ύπαιθρο είναι αυτή του θεού Lugh, καρπού μιας απαγορευμένης αγάπης που ένωσε το αίμα των ορκισμένων εχθρών και άλλαξε την μοίρα τους για πάντα.


Θρύλοι του Halloween: Διάβασε εδώ τον θρύλο της ατρόμητης Τζανέτ και του όμορφου Ταμ Λιν που τραγουδιέται μέχρι και σήμερα στην Σκωτία!


Οι Κέλτες είχαν πολλούς θεούς αλλά, οι πιο σημαντικές θεότητες ήταν οι Tuatha De Danann. Οι θεοί των Κελτών ήταν περισσότερο κατακτητές και πολεμοχαρείς και πολεμούσαν για την κυριαρχία της Ιρλανδίας. Οι Tuatha De Danann ήταν οι πέμπτοι κατά σειρά κατακτητές της. Συμβόλιζαν τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα και τη μουσική. Αντιθέτως, οι θανάσιμοι εχθροί τους, οι Fomorian, αγαπούσαν το χάος, το σκοτάδι και τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα. Αρχηγός των Fomorian ήταν ο πολεμοχαρής Μπάλορ, γνωστός για το ένα και μοναδικό του μάτι που ισοπέδωνε τα πάντα στο πέρασμα των εχθρών του. Ο σκληρός πολεμιστής και αρχηγός των Fomorian, Μπάλορ, είχε μια κόρη, την Έθνι. Μια όμως προφητεία έσπασε τα δεσμά της αγάπης τους. Η προφητεία έλεγε πως η Έθνι θα γεννήσει έναν γιο και αυτός θα σκοτώσει τον Μπάλορ. Το μυαλού του σκοτεινού βασιλιά θόλωσε και ο φόβος τρύπησε και δηλητηρίασε την καρδιά του. Άρπαξε την Έθνι και την κλείδωσε μόνη της σε έναν ψηλό πύργο, για να μην μπορέσει ποτέ να έρθει σε επαφή με άντρα.


Ο Κίαν, ένας από τους Tuatha, ήταν έξυπνος και κατάφερε να τρυπώσει στον πύργο και να σμίξει με την Έθνι. Έτσι γεννήθηκε ο Lugh, ο οποίος ήταν μισός Tuatha και μισός Fomorian, θεός και γίγαντας, όπως συνήθιζαν να παρομοιάζουν τους Fomorian. Κληρονόμησε χαρίσματα και από τις δύο φυλές, καθώς και το καταστροφικό μάτι του παππού του. Αυτό του μάτι το είχε πάντα καλυμμένο και το φανέρωνε μόνο στη μάχη για να προκαλέσει συμφορά. Μόλις ο Balor είδε το μωρό, προσπάθησε για μια ακόμη φορά να ξεγελάσει την μοίρα. Χωρίς καμία ενοχή, το πέταξε από τον πύργο στη θάλασσα για να το σκοτώσει και για να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας. Εκεί, το βρήκε ο θαλασσινός θεός Manaman Mac Lir και το ανέθρεψε σαν δικό του παιδί. Μόλις το αγόρι μεγάλωσε, πήγε στην αυλή των Tuatha De Danann για να τους οδηγήσει στη μάχη ενάντια στους Fomorian. Ο Lugh κατάφερε να φέρει πανωλεθρία στους Γίγαντες και να σκοτώσει τον Μπάλορ, ρίχνοντας ένα ακόντιο στο μοναδικό του μάτι. Ο Μπάλορ συνάντησε τελικά την μοίρα που ο ίδιος, με τις πράξεις του τόσο καιρό, είχε κρυφά κεντήσει. Μετά τη Δεύτερη Μάχη, οι Tuatha έγιναν οι άρχοντες της Ιρλανδίας και ο Lugh βασιλιάς τους. H λατρεία του Lugh έφτασε μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία ενώ οι Κέλτες αφιέρωσαν μια ακόμα γιορτή στον θεό ήλιο. Πρόκειται για τη γιορτή Lughnasad (Λουνάσα) που εορταζόταν τον μήνα Αύγουστο.


Ήξερες από που έρχεται το έθιμο με το σκάλισμα της κολοκύθας; Διάβασε εδώ την ιστορία του Τζακ του κατεργάρη

Σε εκείνη τη γιορτή δοξαζόταν ο γάμος του θεού και η προετοιμασία της επέλασης του ενάντια στους Γίγαντες. Όλοι οι παραπάνω μύθοι κατείχαν εξέχουσα θέση την τελευταία μέρα του καλοκαιριού και του έτους, που ήταν γνωστή στους Κέλτικους λαούς ως Samhain, το σημερινό Halloween. Θεοί και γίγαντες όριζαν την αλλαγή της εποχής και του καιρού καθώς και τις τύχες των θνητών. Τη νύχτα του Samhain οι θεοί του φωτός, αποδυναμωμένοι πια, έχαναν την κυριαρχία και οι Fomorians εξουσίαζαν φέρνοντας σκοτεινιά και ψύχος. Σκόρπιζαν το χάος, έφερναν φουρτούνες και καταστροφές . Ήταν η νύχτα που οι νεκροί που είχαν πεθάνει πρόσφατα, επέστρεφαν στον κόσμο των ζωντανών από τον Οίκο του Ντον για να δουν μια τελευταία φορά τους συγγενείς τους, προτού αναχωρήσουν για την τελευταία τους κατοικία. Ήταν η νύχτα που γινόταν το “πέρασμα” των Tuatha De Danaan και των ξωτικών καθώς επέστρεφαν ηττημένοι από τη μάχη. Ήταν η νύχτα που ο ήλιος μάτωνε και οι θνητοί έπρεπε να κρατήσουν την φλόγα στις καρδιές τους ζωντανή με την ελπίδα της επιστροφής του σωτήρα θεού Lugh.


Οι ρίζες του Halloween: Πως και πότε ξεκίνησε αυτή η γιορτή; Διάβασε το άρθρο εδώ

49 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων