Θρύλοι του Halloween: Τζανέτ και Ταμ Λιν

Ο παραμυθένιος θρύλος της ατρόμητης Τζανέτ και του όμορφου Ταμ Λιν που τραγουδιέται ακόμα στην ΣκωτίαΤο Halloween συμβολίζει την ένωση των δύο κόσμων, αυτόν των ζωντανών με αυτόν των νεκρών. Αυτή η γιορτή στο μυαλό μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μαγεία και την υπερφυσική δραστηριότητα, ένα στοιχείο που μας κάνει να την αγαπάμε λίγο παραπάνω. Το μυστήριο που την περιβάλλει μας κάνει να θέλουμε να μαθαίνουμε όλο και περισσότερες ιστορίες σχετικές με αυτήν και γι’ αυτό σήμερα, με το ατμοσφαιρικό κλίμα των ημερών, θα διηγηθούμε έναν θρύλο γεμάτο μαγεία. Ο θρύλος αυτός τραγουδιέται μέχρι και σήμερα στην Σκωτία και μας παρασέρνει σε έναν κόσμο φανταστικό με πρωταγωνιστές θνητούς και ξωτικά.


Η ιστορία του Τζακ του κατεργάρη: Διάβασε εδώ πως ξεκίνησε το έθιμο με το σκάλισμα της κολοκύθας


Ο Ταμ Λιν έζησε στις αρχές του 1500μ.Χ. στο Centre Hall και έγινε ένας από τους πιο διάσημους θρύλους της Σκωτίας και της ίδιας της γιορτής των αγίων Πάντων.


Μια μέρα, λοιπόν, αυτός ο όμορφος νεαρός επισκέφτηκε το δάσος, αλλά για κακή του τύχη χάθηκε. Πάνω στην απελπισία του, όμως, συνάντησε την βασίλισσα των Ξωτικών. Η καρδιά της βασίλισσας χτύπησε δυνατά για τον Ταμ Λιν και τον ερωτεύτηκε δυνατά. Έτσι, τον πήρε μαζί της στο βασίλειό της και του έκανε την τιμή να τον χρήσει ιππότη της αυλής της. Ο Ταμ Λιν ένιωθε ευτυχισμένος δίπλα στην βασίλισσα, κάτι που δεν κράτησε όμως πολύ. Δεν του πήρε καιρό να καταλάβει πως στην πραγματικότητα ήταν αιχμάλωτος της, αφού τον προόριζε για θυσία τη νύχτα των Νεκρών. Η βασίλισσα είχε σχεδιάσει να προσφέρει την ζωή του στους θεούς, καθώς κάθε επτά χρόνια θυσίαζαν την ζωή ενός θνητού την νύχτα του Halloween.


Μια μέρα ο δύστυχος Ταμ Λιν τριγύριζε στο δάσος και τότε είδε μια όμορφη κοπέλα να κόβει ένα λουλούδι. Το όνομα της ήταν Τζανέτ και ήταν η κόρη του άρχοντα του center hall. Τα μάτια του με μιας έλαμψαν και το πρόσωπό του φωτίστηκε με το φως της αληθινής αγάπης. Τα μάγια της βασίλισσας δεν τον άφηναν να δραπετεύσει και τελικά εμπιστεύτηκε την πικρή του ιστορία στην όμορφη Τζανέτ.


Οι ρίζες του Halloween: Πότε και πως ξεκίνησε αυτή η γιορτή;


Τότε, με μάτια που πετούσαν φλόγες, η Τζανέτ προσφέρθηκε να τον σώσει. Πως ήταν όμως δυνατό μια θνητή να τα βάλει με την βασίλισσα των Ξωτικών; Ο Ταμ Λιν είχε μια ιδέα! Την παραμονή της νύχτας των νεκρών, η βασίλισσα και οι ιππότες της θα περνούσαν μέσα από το δάσος. Αν όλα πήγαιναν βάση σχεδίου, το μόνο που χρειαζόταν να κάνει η Τζανέτ ήταν να τον τραβήξει από το άλογο του και να τρέξουν μαζί όσο πιο μακριά μπορούσαν.


Έτσι κι έγινε, Την κατάλληλη στιγμή, η Τζανέτ όρμησε και τράβηξε τον Ταμ Λιν κάτω από το άλογο. Η βασίλισσα προσπάθησε όμως να τους σταματήσει και μετέτρεψε τον νεαρό σε μαύρη οχιά. Η καρδιά της Τζανέτ όμως είχε τυλιχθεί στις φλόγες και ο φόβος δεν κατάφερε να τρυπώσει μέσα της. Άρπαξε το φίδι και άρχισε να τρέχει. Τότε, όμως η βασίλισσα εξοργίστηκε και μετέτρεψε τον Ταμ Λιν σε λιοντάρι και μετά σε αρκούδα. Η γενναία Τζανέτ όμως δεν το έβαλε στιγμή κάτω!


Θρύλοι του Haloween: Διάβασε εδώ την ιστορία του θεού Lugh από την Ιρλανδία

«Να γίνει σίδερο καυτό!», είπε η βασίλισσα με οργή και ο Ταμ Λιν μεταμορφώθηκε σε ένα καυτό κομμάτι σιδήρου. Το καυτό μέταλλο έκαιγε την σάρκα της Τζανέτ, αλλά η θέληση της να σώσει τον νεαρό άντρα ήταν τόσο μεγάλη που υπόμεινε τον αφόρητο πόνο. Η βασίλισσα όμως δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη και μετέτρεψε τον Ταμ Λιν σε λιωμένο μολύβι. Η Τζανέτ δεν μπορούσε να τον κρατήσει άλλο στις χούφτες της και τότε τον άφησε να πέσει μέσα στην λίμνη.


Ξαφνικά, η λίμνη θεράπευσε τα μάγια και ο Ταμ Λιν απέκτησε και πάλι την κανονική του μορφή. Τότε, η βασίλισσα συγκλονισμένη από το θάρρος και την επιμονή της γενναίας Τζανέτ τους χάρισε την ζωή και τους άφησε να φύγουν.


Την νύχτα του Halloween, ο Ταμ Λιν και η Τζανέτ επέστρεψαν στο Centre Hall, όπου παντρεύτηκαν και έζησαν ευτυχισμένοι.

419 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων